Hafta sonu İrana gittim,biraz önce geldim, Tahran ın göbeğinde orman gördüm,onlar alçak gönüllü park diyorlar)))))))).İran da su az,ağaçların sulama işini pis suları arıtarak yapıyorlarmış,tabiki takdir ettim.Gel geleleim doğru bilinen yanlışlara.
MUTA NİKAHI .askelere öncelik veriliyormuş,bekar bayana aileden izinsiz muta yapılamıyormuş,muta nikahlı kimseyi görmedim hatta hoşunuza giden bir bayana sizinle muta nikahıyla evlenmek istiyorum deseniz başınıza çantayı yersiniz.Hatta azeri dostumun anlattığına göre muta Mısır da bile varmış (uygulama alanı aşırı azınlıkta).
İRAN DA BİR ERKEK DÖRT KİŞİYLE EVLENİR, hayır doğru değil,eğer evliyseniz, eşinizden rıza almanız şart,eğer eşiniz evlenemezsin izin vermiyorum derse 2. kez evlilik olmuyor.2 evlilik yapmış bir kişi oradaki çevremden görmedim,eşler izin vermiyor.
BİR AY ÖNCE İRAN DA FİNANSAL KRİZ OLDU hayır kriz olmadı,ekonomisi gayet sağlıklı bir şekilde ilerliyor,avrupalı şirketlerin radarındalar,aklı olan vakit geç olmadan gidip yatırımını yapsın.
İRANLILAR ON GÜN ORUÇ TUTUYOR,bizim gibi bir ay oruçları var.
cumhurbaşkanımızdan bir isteğim var,bundan önce ,bir kaç kez İran a İran arabalarıyla gitmiştim,çok kolay oluyordu,bu sefer arabalarına almadılar sebebi ise ağrıda polis durduruyormuş,arabalarında türk var ise ceza yazıyorlarmış,kendi arabamla sınıra kadar gittim,gümrükten geçtikten sonra İran arabalarına binebildim,umarım halledilir.
İran insanı ise,türk dostudur,bizleri sever vede değer verirler,İran ve Türk makamlarına vize serbestisine izin vererek ,iki halkı birbirlerine yaklaştırıp sevdirmelerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.
Rauf Taşkıran
Bilgilendirici bir yazı olmuş. Bu gidişle Murat Erdem sayesinde İran’ı tanımış olacağız:))
.
Birkaç hatırlatma yapalım :
İslamiyette kadın-erkek ilişkisini 3 bölümde incelemek mümkün
1) Evlilik :
Nikah aleni olmak zorunda. Kimin kimle evli olduğu bilinecek. Nisa Suresi 3. Ayet’e göre 4 kadınla evlilik erkeğin hakkıdır. Kadın ise sadece 1 erkekle evlenebilir. Ayet çok açık. Fakat Hz Muhammed için 4 kadın sınırlaması yoktur. Ahzab Suresi 50 -51-52 ayetlerde kendisinin bu sınırlama dışında tutulduğu açıkça yazılmış. Nitekim 13 tane hanımı vardı.
–
2) Muta Nikahı:
Sunnilerde muta yok, Şiilerde var. Sunnilere göre 2. Halife Ömer zamanında bu uygulama kaldırıldı. Şiiler ise Hz. Muhammed döneminde geçerli olan bir uygulamanın o öldükten sonra da geçerliliğini koruyacağı düşüncesindeler. Zira Şiiler; Hz.Ömer, Osman ve Ebu Bekir’in halifeliğini tanımazlar.
3) Cariye ( kadın köle ):
Bu da diğerleri gibi günümüzde hala geçerlidir. Osmanlı Devleti’ ndeki haremin dayanağı da zaten bu kavramdır. Cariyede sayı sınırı yoktur.
Darül harp – darül İslam -cihat kavramları Müslümanlar için kutsal görevdir. Bu amaçla cihatı teşvik için Hz. Muhammed zamanındaki Bedir Savaşı’ndan sonra savaş hukuku belirlenmiş, ganimetlerin 1/5’inin hazineye, 4/5 ‘i nin ise cihata katılanlara verilmesi karara bağlanmıştır. Bu paylaşım oranları Osmanlı Devleti’nde aynen geçerliydi ve uygulandı. Osmanlı’da cizye vergisinin Kur’an ayetlerine dayanarak uygulandığı gibi. Bu vergi Islahat Fermanı ile kaldırıldı.Bugün kullandığıız şehit, ” ”gaza” ve ”gazi” ( savaşa katılıp, ölmeyen) kavramları tamamiyle İslam kökenli kelimeler.
Muzmin Bezgin
Dış ticarette dinamo çevre ülkelerdir.Kendi iç pazarımızda rekabetçiliği sağlayamadığımız gibi,komşularada siyasi mülahazalarla yaklaşıp “tu kaka” laştırıp uzak duruyoruz.Sonra Amerikayı keşfetmeye,çinden turist getirip köşeyi dönmeye çalışıyoruz.Rauf Bey alanınız değil galiba fakat varsa tanıdığınız iyi bir nörolog-psikiyatr bi bakıversin hele -doktor bizim sorunumuz ne ola ?
Rauf Taşkıran
Uluslararası hukuğu çiğnemeksizin her ülke ile ticari ilişki kurulmalı. İran’a gelince : Bizdeki ”acemi” sözcüğü Acem’den ( İranlı) geliyor. Bu alaycı ve küçümseyici kelimenin tarihi sebepleri var. Bu da Osmanlı ile İran arasındaki rekabetten ve her iki ülkenin birbirinden korkmasından ve de karşılıklı aşağılık kompleksinden kaynaklanıyor. İranlıların da bizler için kullandığı buna benzer birkaç sözcük var. Bizim zannettiğimizin aksine, İranlılar Orta Doğu’nun en zeki ve bilgili halkıdır. Üstelik çok yetenekli oluyorlar. Pek çok kişiye inandırıcı gelmeyebilir ama halkı bizim halkımızdan daha çok okur ve daha çok araştırır.
19 y.y’da Seyit Ali Muhammed sayesinde Babiliği, Mirza Hüseyin Ali ( Bahaullah ) sayesinde insani ve evrensel değerler ile dolu Bahailik dinini kuran İranlıların günümüzdeki molla rejimi değiştirip, dönüştüreceğine bütün samimiyetimle inanıyorum. Kadim ulus İranlılara yakışan budur.
Rauf Taşkıran
Evet, Dostum.:) Benim branşım nöroloji, beyin cerrahisi, psikiyatri değil.
Aklıma gelmişken, bizim camiayı eleştiren bir yazı kaleme almam şart. Başka meslek mensuplarını tenkit ederken ” ”İğneyi kendine çuvaldızını başkasına. ” atasözünü unutmamak lazım:)) Bir de yabancı bi atasözü aklıma geldi. Onu da yazayım artık : ” Şehadet parmağınla birini eleştirip işaret ederken aynı zamanda üç tane parmağının ucu seni gösterir ve her biri ‘ sen önde kendine bak, sen önce kendine bak ve gene sen önce kendine bak ‘ der. ”
Herdaimdogrucu
Çok merak ettiğim ve gitmek istediğim bir ülke İran…Bu yazıdan sonra gitme isteğim daha da depreşti…