Dış tehdit gerçek olabilecegi gibi,müstakbel diktaörler tarafından imal edilebilir ve yönlendirilebilir de.Diktatörlüğün kurulmasından sonraki sürecte uygulamaya konacak eylemleri haklı çıkartmaya yönelik bir takım hedefler belirlenmesine yardımcı olması dış tehdidin baska bir fonksiyonudur.
Söz konusu hedefler ulusu,bu sözde dış tehditlere karsı sürekli odaklanmış halde tutmayı ( ve iç problemlerle mesgul olmalarını önlemeyi )ve yetkililerin iç meselelere karsı gereginden fazla sert tedbirler almalarına uygun zemin yaratmayı ve daha kapalı toplum yaratmak amacıyla özgürlüklerin kısıtlanmasına verilen destegi arttırmayı içerir.
Otoriter rejimlerde iktidarların özellikle üzerinde durdukları,ailenin ve kadının rolü kadar önem verdikleri bir diger konu toplumun yeniden biçimlendirilmesinde bir arac olarak olarak eğitimin kullanılmasıdır. ( müfredat tartışmaları dediğinizi duyar gibiyim )
Toplumda sadece bir kesim kendisini tehdidin hedefi olarak gördüğü zaman,farklı gruplar arasında bir kenetlenme saglanamaz.
( Bu satırların hiçbiri bana ait olmamakla beraber ”diktatörlüğün psikoljisi ”kitab’ında alıntıdır..Beyaz sarayda hediye edilen kitap hani ,hiç gündeme gelmeyen.)
Dr.ilknur üner
Bu satırları çok keyifle okudum.Size ait olmasa da satırlar , tam da can evinden vurulan bir yer yakalamışsınız.Allahımıza binlerce şükür böyle ülkeler , bizden uzak.Bu satırları okuyup dünyada neler oluyormuş diyesi geliyor insanın….Saygılar.Yeni yazılarda görüşmek üzere.
anıl
teşekkürler