Türkiye’nin büyüme oranı ile ilgili dşüncelerimi ısrarla soran değerli arkadaşlarıma çok kısa bir açıklama yapmak istiyorum.
Matematik çok evreli bir bilim olarak, rakamlarla yaşamın tüm gerçekliğini ortaya koysa da o rakamın yorumlanması, kullanılış biçimi veya o sonucu ortaya çıkartan yöntemler faklı farklı ve görecelidir.
Dolayısıyla ekonomik her veriye bakarken sahip olduğunuz bakış açısı aslında sizin o rakamdan çıkarttığınız sonuçtur.%5 büyüme rakamının bazı ekonomistler tarafından alkışlanması bazıları için ise tartışılır olması o yüzden son derece normaldir.Rakamlar gerçek olsa da o rakamların reel hayatla örtüşmesi , örtüştürülmesi gerçek olmayabilir.(rakamların gerçek hayatla karşılığı sözkonusu olmayabilir)
Alex Ferguson’un istatistik ile ilgili bir sözü var.Aslında bu durumu çok güzel açıklıyor ancak cinsiyetçi bir yaklaşım olduğu için yazıda ona yer vermek istemedim.İsteyen sözün ne olduğuna bakabilir.
Bakış açınıza göre rakamların ne ifade ettiğini en güzel yazıdaki karikatür açıklamıştır.
Hadi bakalım 110 kiloya sahip bir beyin, zayıf mı , normal mi, kilolu mu, obez mi olduğuna siz karar verin….
Eregion Horl
Sir Alex Ferguson: “Statistics are like mini-skirts, they don’t reveal everything.” demiş, aslında çağımızın Pavel Petel gibi bir ikon çıkardığını düşünürsek, cinsiyetçi değil.. İçiniz rahat olsun Ponçik :)))
Dr.ilknur üner
Teşekkür ederim Eregion Horl bey.Her zamanki gibi içime su serptiniz.(Siz olmasanız ne yaparım bilmiyorum)Trump gibi adamların her fırsatta kadınları küçümsediği, aşağıladığı şu günlerde (her ne kadar magazin figürü kadınları yazılarıma konu etsem de) en hassas olduğum konulardan biri bu.Daha doğrusu her zaman böyleydi de sadece şu dönemde çok daha fazla üzülür hale geldim.Ahhhh Duygu Asena aahhh nur içinde uyu sen ‘Kadının hala adı yok hala adı yok’
Not:Pavel Peter konusuna hiç girmedim giresim gelmedi farkındaysanız
saygılar sevgiler
atalip
Yalan üçe ayrılır: Yalan, kuyruklu yalan ve istatistik! Bir de istatistik rakamlarla yalan söyleme sanatıdır denmiş. Bu da güzel bir benzetme. Bence en anlamlısı, istatistik kitleyi tahmin eder, bireyin hareketini ön görmez. İşte ben bu son önermeden yola çıkarak büyümeyi hesaplayan kurum olan TUİK’in, “Hani nerde büyüme? Benim gelirim hiç artmadı, hatta azaldı?” şeklinde itirazda bulunanlara, istatistiğin yukarıda belirttiğim cevabı yapıştırmasını beklerim.
Dr.ilknur üner
Atalip beyciğim yine nokta atış yapıp bana söyliyecek söz bırakmamışsınız.Kaleminize sağlık saygı ve sevgilerimle