Grafikler her zaman doğruyu söyler mi konusunda sizinle bir fıkra paylaşmak istiyorum.Fıkranın sonunda kararı size bırakıyorum.
Bizim koylu Ahmet esegini satmaya karar vermis. Kiymeti tas catlasa 50 milyon lira eden esek icin pazarlik payini da ekleyerek 100 milyon lira fiyat koymus. Komsu koyden acilen esege ihtiyaci olan Mehmet 100 milyon odeyip almaya razi olmus. Koylu Ahmet esegini satmis ama aksam da uykusu kacmis. Dusunup durmus,
– “Mehmet 50 milyon liralik esege niye 100 milyon lira verdi?” diye. ici rahat etmeyince ertesi gun esegini geri almaya karar vermis. Pazara gittiginde Mehmet’in esegi 200 milyon liradan satisa cikardigini gormus. Sonunda 200 milyon liraya almak zorunda kalmis. Ayni olay bu kez Mehmet’in basina gelmis.
O da ertesi gun esegi geri almaya karar vermis. Bu alisveris hergun fiyat arta arta devam etmis. Birkac gun sonra pazara bir baska koyden Huseyin gelmis. Huseyin pazardaki kalabaligin arasina dalinca bir de ne gorsun:
– “Al, al, al, sat, sat , sat” bagrismalari arasinda bir yasli esek ve bu esegin 1 milyar liralik satis fiyati….!
Yanindakine sormus
– “Hemserim, bu yasli esek 1 milyar lira eder mi yahu?”
Adam hemen yanitlamis;
– “Valla grafikler ortada. Bu esegin fiyati 50 milyon liradan basladi, 950 milyon liraya geldi. Soyle bir teknigine bakarsan gorursun. Esegin fiyati 1 milyardaki direncini kirarsa, 1.5 milyara kadar yolu var. “
Dr.ilknur üner
Her zaman doğruyu söyleyen bir tek saat var.O yüzden grafiklerden her zaman doğruyu beklemek olmaz.Eşşek ölürse çıkan grafiğin de boğa piyasasının da bir anlamı olmaz
Metin
”Her zaman doğruyu söyleyen bir tek saat var.” Tam dogru değil 100 saati yanyana koyun yüzüde değişik zamanı gösterir.Grafiklerde skalanın sıkıştırılıp genişletilmesine göre bakışa göre değişik bilgiler verip yanıltabilir veya doğruyu görmemizi sağlayabilirler.
Dr.ilknur üner
Haklısınız Metin bey aslında başlık o yüzden her zaman doğruyu söyler mi oldu.Grafikler çoğu zaman rehber olsa da spekülasyon durumlarında anlamlarını yitiriyorlar.Onu anlatmak istemiştim.Çok teşekkür ediyorum saygılar
Orhan Göktuğ
Bir tablonun değeri, tuvali ve boyasının parası kadardır. Gerisi kapitalist spekülasyondan ibarettir 🙂
Dr.ilknur üner
Tablonun güzelliği, tabloya olan talep, ressamın yaratıcılığı, ressamın ismi, ressamın yaşayıp yaşamadığı etkilemez mi?????
Son günlerdeki en önemli çok takıldığım konu spekülasyon
Bir türlü enflasyon, parasal genişleme vs konularına geçemedim
Yorum güzledi teşekkür ederim Orhan beyciğim