Gelişen teknoloji insanlığın hayatını kolaylaştırdığı kadar, birçok tehlikeyi de içinde barındırıyor. Bugün, gelişen teknolojinin insanlığın sonunu getireceğini düşünen bilim adamı ya da ekonomistin sayısı hiç de az değil. Elon Musk ve Ali Baba’nın kurucusu Jack Ma’nın ardından teknolojinin insanlık için yarattığı tehditlere bir vurgu da dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hawking’den geldi. Hawking’e göre ya yok olacağız ya da önümüzdeki 100 yıl içerisinde başka bir gezegeni kolonize ederek oraya taşınacağız.
BBC’nin yayınladığı “Stephen Hawking: Expedition New Earth” adlı belgeselinde yer alan ünlü “insan ırkının yalnızca başka bir gezegene yerleşmesi için 100 yılı olduğu öngörüsünü paylaştı. Dahi fizikçiye göre, “İklim değişikliği, asteroit saldırıları, salgın hastalıklar ve nüfus artışı ile birlikte, gezegenimizin istikrarı giderek bozuluyor”
Hawking daha önce insanlığın soyunun tükenmesine 1.000 yıl kaldığına ilişkin bir teori ortaya atmıştı. Son açıklamalara göre, zaman çizelgesi şimdi daha da kısaltılmış gibi görünüyor. Ünlü fizikçi bunun yanı sıra geleceğe ilişkin birkaç dizi uyarı yayınladı.
Hawking, 2016’nın başında nükleer savaş, küresel ısınma, genetik olarak tasarlanmış virüsler ve yapay zeka (AI) tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunmıştu. Hawking, “Daha önceki yıllarda Dünya’nın büyük bir felaket yaşaması ihtimalinin çok düşük olmasına rağmen, bu olasılık zamanla katlanıyor ve önümüzdeki bin ya da on bin yılda bu felaket senaryosu bir kesinlik haline geliyor” diye konuştu.
Hawking’e göre söz konusu zamanlar gelene kadar insanlığın uzaya ve diğer yıldızlara yayılmış olması gerekiyor, bu koşul yerine getirilirse Dünya’daki bir felaket insan ırkının sonu anlamına gelmez” ifadesini kullandı. Ancak ünlü fizikçiye göre, en azından önümüzdeki yüzyılda uzaya kendi kendini sürükleyecek koloniler kurmayacağız, bu yüzden içinde bulunduğumuz dönemde çok dikkatli olmalıyız.
Hawking’e benzer şekilde, bu yılın başında, milyarder Elon Musk da insanların makinelerle bir şekilde birleşmeleri ve bu şekilde yapay zekaya ilişkin tehditlerin bertaraf edilebileceğini söylemişti. Tesla ve SpaceX kurucusu, bunu devasa projeyi gerçekleştirebilmek için Neuralink adlı bir şirket üzerinde çalışıyor.
Geçtiğimiz haftalarda ise Alibaba’nın kurucusu Jack Ma, yeni teknoloji ve internetin yol açtığı aksaklık nedeniyle toplumun “acı çekebileceği” yorumunda bulunmuştu.
Eregion Horl
Kurt Vannegut’a göre insanoğlunu daha iyi teknolojiler değil daha iyi topluluklar kurtaracaktır.
Mesela, Dart Vader gibi bürokratların olduğu bir galaktik düzende, death starlara doluşmuş yüzbinerce klonun ya sev ya terk et sloganlarıyla doldurdukları galaktik bir otoriterlik esnasında ne yapacağız ki…
Bence, dünya yok olacak diye çok da kötü hissetmemiz gerekmiyor..
Lars von Trier’in “Melancholia” adlı mavi bir gezegenin dünyayı çarptığı gün, birisi şöyle diyor:
Justine: The earth is evil. We don’t need to grieve for it.
Claire: What?
Justine: Nobody will miss it.