Gösterge Bileşik Faiz %11,4 seviyesindeyken, TL mevduat faizleri %14-15’e dayanmış durumda. Kısa ile uzun vadeli faizler arasındaki makasın bu kadar açılmasının nedeni ne peki?
TL mevduatında yatırımcı grubu yerliler olduğu için, enflasyonu hesaba katarak parasını TL mevduata bağlıyor. En son yıllık enflasyon %11,3.
DİBS’te ise yatırımcı grubu ağırlıklı olarak yabancı olduğundan yurtiçindeki enflasyondan ona ne… Yabancı için önemli olan mallanmak için bozdurduğu dövizin fiyatının çıkarken yükselmemiş olmasıdır. Hatta bozdurduğu fiyattan daha düşük fiyata inerse çifte vurgun yapma imkanı hasıl olur.
Yabancının 3-4 puan daha fazla faiz getirisi olan TL mevduta tenezzül etmemesinin nedeni; 1 aylık vadede dahi parasını bağlamada risk görmesidir.
Referandumdan sonrası baz alınırsa son rallide; DİBS’te sadece %1’lik prim elde edilmişken, BIST’te bu prim %5’i aşmış durumda. %5’e yakın kur düşüşünden dolayı yabancının DIBS’teki karı %6, BIST’te ise %10!
Yabancının kısa sürede kazandığı paraya bakın, bir de yerlininkine… Yerli mevduat sahibi yıllık %15’ten mevduata 1 ay girmiş olsa dahi, sadece %1’lik net getiriyle yetinmiş oluyor. Enflasyon da bunun yarısını götüreceğe benziyor, o zamanda reel olarak sadece %0,5.
Diyelim ki; yerli yatırımcı vadesi dolar dolmaz bu fiyattan dolar bulabilirse, o zaman dolar bazında %6’ya yakın kar etmiş olur ki, bu karı kolay kolay yerlilere yedirmezler. O yüzden Mayıs ortasına gelmeden yabancılar daha erken davranıp bozdurup çıkmak isteyeceklerdir. Dolar kuru 2-3 hafta sonra 3.70’e çıksa yerliler sadaka getiriyle avunmak zorunda kalır.
Mayıs aylarının genelde satıcılı geçtiğini de hesaba katarsak, yakın zamanda rallinin ömrünün biteceğini ve kurda sert yükselişler göreceğimizi söylemek çok iddialı olmaz sanırım. Tabi o zamanda ekonomi bakanları ve danışmanlardan oluşan ‘Titanik kemancıları’ndan kulak tırmalayıcı ‘herşey yolunda paniğe gerek yok’ konçertosunu dinliyor olacağız her zaman olduğu gibi… Bu çıkış startı için bir işaret fişeği gerek yalnız. Bu işaret fişeği içerdeki bozulmadan çok, dışardaki havanın bozulmasından gelecek gibi. Ralliyi başlatan, küresel çaptaki iyimser havaydı ne de olsa…
Cüneyt Akman
Güzel ama biraz kötümser bir yazı. Piyasalar açısından ben bir kaç aydır iyimser bir tutumdayım malum. Bir çıkış olacağı kanaatini ben de taşıyorum artık ama hacmi ve zamanı konusunda Mayıs olacağına emin değilim. Mayıs’ta belki hafif bir durgunlaşma olur sanki; o da olursa. Daha patlıcan mevsimine zaman var. Bu arada yazı güzel. Twitter’da menşınlayayım diye baktım ama sizi bulamadım. Özel mesajla atarsanız adresi yazıyı da paylaşırım.
Selim Akgün
twitter kullanmıyorum maalesef, Cüneyt Bey. Face’ten paylaşabilirsiniz
Eregion Horl
O zaman…
“sell in may go away”