Ara ara “Milyarder para sihirbazı Soros hisse satıp altın istifledi”, Ünlü finans spekülatörü Soros altın madencilik şirketindeki hisselerini sattı”,.. türünde George Soros’un Altın aldığı ya da sattığıyla ilgili haberlerle karşılaşırız.
Ana akım finans medyasınca eşanlı olarak servis edilen bu tür haberleri (Soros Efendi’nin babasının hayrına paylaştığını hiç kimse düşünmüyor da, “Soros çakalı yaptığı işlemlerden her zaman para kazanmıştır” algısıyla) biz küçük yatırımcılar için bir tüyo olarak mı görmeli? Yoksa altından bir ‘yahudi komplosu’ çıkaran bir kesimin iddia ettiği bir yönlendirme haber olarak mı algılamalı? (Amiyane tabirle; “Ulan, bu haber bana kadar ulaşmışsa var bir bit yeniği!”, “Kodamanlar keriz silkeleyip düşük fiyattan mal toplayacaklar” ya da tersi “Aldıkları mala gel-gel yapıp biz küçük yatırımcıların eline verecekler” gibi mi düşünmeli?)
Sözkonu haberlerin doğru sinyal verip vermediğini anlamaya yönelik -arama motorundan bulduğum ilgili haberlerin düştüğü tarihlerin grafik üzerindeki izdüşümünü analiz ederek- yaptığım çalışmada (aşağıda sunulmuştur); iki farklı dönem göze çarpıyor:
2011-2013 yılları arasındaki dönemdeki haberlerin yarısından fazlası yanlış sinyal vermiş. Soros’un gerçekte bu işlemleri yaptığını kabul edersek, o dönemde bayağı zarar etmiş veya kardan olmuş.
2016 yılının 2. yarısında servis edilen haberlerin tamamı doğru sinyal vermiş. Bir başka ifadeyle; Soros bu dönemde ise altın işlemlerinde doğru kararlar vererek iyi para kazanmış.
Bu Soros ve gibileri olmasa da, özellikle de küresel Altın piyasasında her zaman bütün işem hacim ve hareketleri gören, çoğunluğun aldığı pozisyonları terse düşüren, tepede duran bir ‘göz’ olduğuna inanmışımdır. Bazı forum sitelerinde bu en büyük kodamana oyunu oynatan “kahveci” deniyor. Çünkü kaybeden çoğu kez çoğunluk olmuştur. Bu yüzden fiyat hareketleri yanında işlem hacmi ve daha da önemlisi çoğunluğun hangi pozisyonda olduğunu da bilmekte fayda var. Bunu teknik olarak bilemezek te oluşturulan algıya dikkat etmek gerekir. Bu yüzden finans piyasalarında sürü hareketi yerine muhalif yatırımcı stratejisini benimsemişimdir.
Dr.ilknur üner
Selim bey, yazınız son günlerde elimden düşürmediğim Mustafa Öztürk’ün yazdığı Spekülatör kitabını hatırlattı.Kitabı soluksuz okuyorum şiddetle tavsiye ederim.Anlattığınız şeylere benzer senaryolardan orada da bahsetmişler.Keyifli bir yazı olmuş elinize sağlık
Selim Akgün
Beğendiğinize sevindim, İlknur hanım. Bahsettiğiniz kitabı bulursam mutlaka alıp okuyacam. Böyle sistemin ipliğini pazara çıkaran kitaplar ilgimi çeker. 🙂
Eregion Horl
Muhalif yatırımcı stratejisini benimsemek benim için de oldukça kolay olmuştur. Akıntının tersine kürek çekmenin tek bir nedeni vardır; ilerde bir uçurum olması…
Bu arada, madem konu kitap önerilerinden açılmış; en sevdiğim şeylerden birisidir, sevdiğim bir kitabı paylaşmak.
Ben de şu kitabı önermek/paylaşmak istiyorum:
Olağanüstü Kitlesel Yanılgılar Ve Kalabalıkların Çılgınlığı-Karşıklığın Karmaşası
by Charles Mackay, Joseph de La Vega
Selim Akgün
Kitap öneriniz için teşekkürler, eregion horl. 200 yılında basılmış. Piyasada bulmak zor olur. Yakın zamandaki spek. olaylarını anlatan bir kitap olsaydı daha bir güncel olurdu.
Eregion Horl
Aslına bakacak olursanız, kitap inananayacağınız kadar güncel, çünkü çok temel bir şey var finansal spekülasyonun temelinde; irrasyonel insan…
O yüzden önerimi yineleyim 🙂