Amazon 2018’de uzay turizmine başlamak için düğmeye bastı. Şirketin CEO’su Jeff Bezos gazetecilerle yaptığı toplantıda geçmişteki birkaç yıl içinde bu hedeflere ulaşmak için 1 milyar dolara yakın yatırım yaptığını açıkladı ve on yıl önce kurulan Blue Origin Şirketinin vizyonunu tanıttı. Şirket daha ucuz fırlatma maliyetleri ve yeniden kullanılabilir roketleri hayata geçirmeyi hedefliyor.
Amazon CEO’su Blue Origin şirketinin gelecek yıl müşterilerine uzay gezileri hizmetler sunmaya başlayacaklarından “umutlu” olduğunu belirtirken, tam otomatik bir kapsülde, 11 dakikalık uzay manzaralı bir gezi sunulacağının da müjdesini verdi ve uzay araştırmalarının altın çağının başlatılması için nasıl hazırlandığına dair geniş, uzun vadeli bir vizyon ortaya koydu. Ancak bu hizmetler için henüz bir fiyat belirlemedi veya pazarlama çalışmaları başlamadı.
Şirketin CEO’suna göre, uzaya erişim masraflarında fiyatları mevcut fiyatların yüzde birine indirgemek gibi büyük bir düşüş hedefleniyor. Bu bir anlamda tamamen yeni bir dünyada yaşayacağımıza ilişkin de bir öngörü ve gelecek nesillerin nasıl yaşayacağına ilişkin ipuçları da içeriyor. Bununla beraber, uzay iş dünyası için yeni alanlardan biri olabilir.
Bezos, öte yandan uzaya erişim masraflarının düşürülmesinin girişimcilik kültüründe de bir devrim yaratacağını düşünüyor. Amazon’un CEO’suna göre, uzayın ticarileştirilmesinde üç ana unsur var: Yetenekli insanlar, para ve sabır ve Bezos’a göre şu anda bu üç faktöre de sahibiz. Bezos, şirketin finansmanıyla ilgili soruları ise: “Ben Amazon hisselerinden senede yaklaşık 1 milyar dolar satıyorum ve bu kazancı Blue Origin’e yatırım yapmak için kullanıyorum” şeklinde yanıtladı.
Devasa projelerden biri “Yeni Glenn” ismindeki yeniden kullanılabilir roketin hayata geçirilmesi. Bu roket, ismini eski bir astronot olan John Glenn’den alıyor. Bezos, bu projenin tek başına 2,5 milyar dolara mal olacağını açıkladı. Bununla beraber, birkaç istisna haricinde, Bezos projelerine fon bulurken, federal fonları ya da kamu kaynaklarını kullanmaktan kaçındı ve hayallerini bir anlamda kendi cebinden finanse etti. Ek olarak, Jeff Bezos ve dünyaca ünlü milyarder girişimci Elon Musk arasındaki rekabet göze çarpıyor. Her iki milyarder de hedeflerine ulaşmak konusunda oldukça iddialı.
Geçtiğimiz ay, Musk’un Uzay Araştırması Teknolojileri şirketi dünyanın yörüngesine büyük bir ticari uydu gönderdikten sonra ikinci kez bir Falcon 9 dikey olarak inerek büyük bir başarı sağlamıştı. Aslında, Blue Origin’ın de benzer bir başarıları kaydedildi yine de Blue Origin’in “New Shepard”ı çok daha küçük ve daha düşük bir irtifalarda uçuyor. Musk’un çalışmaları hakkındaki soruları ise Bezos “benzer düşünce yapılarına sahibiz” diye cevaplıyor. Ancak Bezos’a göre, iki rakibin mühendislik yaklaşımları biraz farklı. Bununla beraber, Bezos, turistik uçuşların ne sıklıkla yapılacağına veya ne kadar süreceğine ilişkin herhangi bir tahminde bulunmadı.
Amazon CEO’suna göre, düşük maliyetli uzay hizmetleri piyasaya sunulduğunda, girişimcilerin yaratıcılığı da serbest kalacak ve son yirmi yılda internet teknolojilerinde görülen gelişme uzay teknolojilerinde de görülecek. Yine de bütün bu hayallerin gerçekleşmesi Blue Origin’in karlı ve sürdürülebilir olmasına bağlı.
0 adet yorum
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız
Giriş