ABD doları bu sabah Asya seansında 4 aylık diplere gerilerken, dün akşam da başta S&P500, ABD borsa endeksleri son 5 ayın en sert kayıplarını yaşadılar. ABD 10 yıllık gösterge devlet tahvilinin getirisi %2.42’ye kadar düştü. Bu sabah Asya borsalarında da satışlar var, ama gerekçe Trump’dan çok, Kuzey Kore’nin yeni balistik füze deneyleri olabilir.
Dolar ve Wall Street’teki zafiyetin başlıca nedeni “Trump-trade” ya da “Trump-flation” adı verilen hikayenin erken ihtiyarlaması. Trump başkanlığa adım atar atmaz kurumlar vergisini indirip, altyapıya 1 trilyon dolar harcayacağını vaat etmişti. Bu durumda ABD ekonomisi iyice hızlanacak ve tüm küreyi de peşinden sürükleyecekti. S&P500 şirketlerinin karları yükselecek, Fed daha hızlı faiz artıracağı için dolar da diğer para birimlerine karşı değer kazanacaktı.
Ama Trump şimdi Obama’nın 2 yılını harcayan Sağlık Reformu Yasası’nda boğulma tehlikesi yaşıyor. Financial Times’a göre Beyaz Saray Sağlık Reformu’nu yasalaştırmadan vergi ve altyapı dosyalarına el atmayacak.
O zaman Sağlık Reformu’nda son duruma göz atalım. Yasayı iyi veya kötü olarak değerlendirmek bizim işimiz değil. Ama, Temsilciler Meclisi’nde muhalefetteki Demokratlar silme karşı. Salı akşamı itibarı ile 50 civarında Cumhuriyetçi de değişik nedenlerden dolayı taslağa itiraz ediyordu. Trump gün boyunca bu gruplarla toplandı, fakat bu sabah basını tardım, hava değişmemişti. Yasa Perşembe günü oylanacak, eğer Temsilciler Meclisi’nde oylamayı kaybederse, Senato’da hiç sansı yok. Demokratlar Senato’da azınlıkta olmalarına karşın “filibuster” adı verilen bir prosedüre sığınarak beğenmedikleri yasaları engelleme hakkına sahip.
Eğer Trump isyancı Cumhuriyetçileri ikna edip Sağlık Reformu’nu yasalaştıramazsa, iki seçeneği var. Birincisi bu konuyu rafa kaldırıp derhal vergi reformu ve altyapı hamlesine dönmek. İkincisi ise Kongre ile uzun sürecek ve çoğunluğun oyunu alacak bir Sağlık Reformu tasarlamaya başlamak. İkinci seçeneği kullanması piyasalar için daha fazla moral bozukluğu anlamına gelir.
Bu durumda dolar ve Wall Street’de satışlar bir süre daha devam eder. Peki, bizim de içinde bulunduğumuz Gelişmekte Olan Piyasalar grubu nasıl davranır? GOP da Trump’ın ABD ekonomisini hızlandırıp kendi ekonomilerine talep yaratmasını bekliyordu, fakat zayıf dolar ve düşen ABD faizleri ağır basarak bu varlık sınıfını bir süre daha güçlü tutabilir.
Öte yanda, dolar rallisi sona ermedi. ABD ekonomisi Trump’un genişletici maliye politikaları olmadan da kapasiteye yakın büyüyor ve Fed faiz artırımlarına devam edecek. Gelişmekte Olan Ülkelerde ise yüklü miktarda sıcak para birikiyor ve değerlemeler artık yüksek sayılacak düzeylere erişiyor. Trump’ın başarısızlığı güçlü dolar-yükselen küresel faizler üstüne kurulu temel senaryoyu değiştirmez, sadece geciktirir.
FÖŞ
Facebook sayfalarımı ziyaret edin
https://www.facebook.com/ayesilada
Twitter: @AtillaYesilada1
0 adet yorum
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız
Giriş