1)Enflasyon nihayet hedefte
Yıllarca, ECB “fiyat istikrarını sağlamak” konusundaki ana görevini yerine getirmek için çabalarken enflasyon inatla hedefin altında kalıyordu. Nihayet enflasyonun hedeflenen yüzde 2’ye ulaşması ECB üzerindeki baskıyı biraz da olsa azalttı.
Analistler, yüzde 2 enflasyonun bile yeterli olmayacağı görüşünde. Gıda, tütün, enerji fiyatları gibi volatilitesi olan alanlarda çekirdek enflasyon hala yüzde 0,9 oranında sıkışmış durumda.
2)Faiz oranlarında ‘joker’ kartı
Toplantıda politika değişikliğine gidilmemesi yönünde fikir birliği bulunuyor. Ancak faiz oranlarının mevcut seviyede veya daha uzun vadede daha düşük seviyelere inebileceğinin belirtilmesi, ilerleyen dönemlerde faiz oranlarında kesinti yapmak için açık kapı bırakmış oluyor.
Fakat bazı ekonomistlere göre, bu ifade Perşembe günkü toplantıda yeniden düzenlenebilir.
MarketWatch köşe yazarı David Marsh, ECB Başkanı Mario Draghi’nin ECB’nin ileriye dönük politikasını bu hafta başlarında değiştirerek parasal sıkılaştırmaya yönelik ilk adımını atabileceğini belirtiyor.
3)Yeni tahminler/projeksiyonlar
ECB, Perşembe toplantısında yeni enflasyon ve GSYH büyümesi tahminlerini de açıklayacak.
UBS Avrupa baş ekonomisti Reinhard Cluse, ECB’nin 2017 enflasyon tahminlerini Aralık toplantısında öngörülen yüzde 1,3’ten yüzde 1,6’ya yükseltmesini bekliyor. Ayrıca, 2018 ve 2019 projeksiyonlarının Aralık ayında tahmin edilen sırasıyla yüzde 1,5 ve yüzde 1,7 seviyelerinden yukarı doğru sıkışabileceğini belirtiyor
GSYH tahminlerinin aynı kalması beklenirken, 2017 için yüzde 1,7 büyüme, 2018 için yüzde 1,6 ve 2019 için ise yüzde 1,6 büyüme öngörülüyor.
4)Tahvil alımı azaltılacak tartışmaları
ECB, Nisan ayındaki aylık tahvil alım miktarını şu anda 80 milyar euro olan aylık alım miktarını 60 milyar euroya kadar çekeceğini belirtti.
Danske Bank’tan Pernille Bomholdt Henneberg ise ECB’nin tahvil alımı azaltılmasına gitmeyeceğini belirtiyor.
5)Güvercinler ve şahinler arasındaki ‘ateşkes’
Perşembe günkü toplantıda güvercinler ve şahinler arasındaki ateşkesin sürdürülmesi beklenirken Draghi’nin güvercin yönlü açıklama yapacağı tahmin ediliyor. BAML analistleri ise Fransa’da seçimleri ardından şahin açıklamaların biraz daha artabileceği yönünde görüş bildiriyor. Ancak buna rağmen haziran ayında bile para politikası için daha derin ve ayrıştırıcı bir söylem oluşmayacak. Yaz aylarından sonra ise tartışmaların kaçınılmaz olacağı konusunda hemfikirler.
0 adet yorum
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız
Giriş