Günümüzde, AR-GE faaliyetlerini ve inovasyonu odağına almış girişimciler adeta mucizeler yaratıyor. Bunlardan bir diğeri de kanser çalışmaları alanında gerçekleşti. Kanser bulguları için kan testi geliştirmek isteyen bir start-up olan “Freenome” 65 milyon dolar kazanç elde etti.
Freenome şirketine yatırımcıların ilgisi de büyük. Girişim, Andreessen Horowitz gibi önemli şirketleri yanı sıra GV, Polaris Partners gibi yatırımcıların odağına girdi. Daha önce ise Data Collective Venture Capital, Haziran 2016’da Freenome’a 5,5 milyon dolarlık yatırımda bulunmuştu.
Freenome Nasıl Çalışıyor?
Freenome aslında vücutta var olan herhangi bir kanser bulgusunu tespit ederken, insan genomunu –yani yaşamımıza ilişkin tüm genetik materyali- sıkıştırmak için yapay zekayı ve makineler aracılığı ile öğrenimi kullanmak istiyor. Bu çerçevede, şirketin yeni yatırımcılarından gelen finansman ise kullanılan yazılımın geliştirilmesine, test edilmesine ve klinik araştırmalar yoluyla doğrulanmasında kullanılıyor.
Freenome CEO’su Gabe Otte, Haziran ayında Business Insider’a verdiği demeçte, hedeflemeye çalıştıklarının, sağlıklı hastaların kanser olup olmayacağını gösteren bir test geliştirmek olduğunu belirtmişti. Bu sistemin çalışma tarzı aslında çok da yabancı değil: Doktorunuz sizden bir test istiyor ve kanınızdaki kolesterol veya kan şekeri seviyelerinin ölçümüne benzer şekilde rutin bir test uygulanıyor. Ancak, bu test kanınızdaki kolestrol miktarını taramak yerine, kanser oluşumuna ilişkin biyolojik belirteçleri arıyor. Şirketin şu anda üzerinde yoğunlaştığı testler ise kanser türlerinin en sık görünenlerinden olan prostat, göğüs, akciğer kanser türlerinin tespitini amaçlıyor. Bu test, diğer katı tümör biyopsisinden farklı olarak, örnekleri kandan alıyor. “Sıvı biyopsi” olarak da adlandırılabilecek bu yöntem kan dolaşımdaki ölü tümör hücrelerinden kan dolaşımına salınan DNA parçacıklarını tespit etmeye çalışıyor.
Kanser kan testlerinin geliştirilmesinde son birkaç yılda gözle görülür bir ivme var. Örneğin Illumina spin-off Grail şirketi, daha önce yaptığı açıklamada, kanser teşhis testini test etmek için klinik araştırmalara 900 milyon dolar yatırdığını söyledi. Öte yandan, Guardant Health and Foundation Medicine gibi şirketler kanser hastalarında tümör aktivitesini izlemek için sıvı biyopsileri hali hazırda kullanıyorlar.
Genç girişim olan Freenome, şu anda FDA (Food and Drug Administration) onayını alabilmek için klinik araştırmalarını sürdürüyor. Genç CEO Otte ise kanser hastalarının genel hayatta kalma süresini artırabilecek bu testin başarısını ekibinin gücüne bağlıyor. 28’lik başarılı girişimci başarısını ise eğitim hayatında doğru yönlendirilmesine borçlu. Üniversiteye gitmeden önce Apple’da staj yapan Otte’yi profesörleri biyoloji alanına yönlendirmişlerdi.
0 adet yorum
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız
Giriş