Potansiyel olarak yaşamı barındırabilecek, bizden çok uzakta bulunmayan küçük bir yıldızın etrafında tam yedi tane Dünya boyutunda gezegen keşfedildi. Bu keşif Güneş Sistemi dışında da hayat olabileceğine dair güçlü bir işaret olabilir.
Yeni keşfedilen gezegenler, Dünya’dan yaklaşık 40 ışık yılı yani 235 trilyon mil uzaklıkta, Trappist-1 adında bir cüce yıldızın yörüngesinde bulunuyorlar.
Gökbilimciler, bu yeni sistemdeki bir veya daha fazla gezegenin, ideal sıcaklıkta olabileceği kanaatinde.
Belçika’nın Liege Üniversitesi’nden bir gökbilimci olan ve Trappist-1’i gözlemleyen uluslararası bir ekibin lideri Michael Gillon, benzer gezegenlerin tek bir yıldızın etrafında bulunduğu ilk keşif olduğunu dedi. Bilim insanları, uzaylıların varlığına dair güçlü kanıtlar bulabilirler.
İngiltere’de Cambridge Üniversitesi’nden bir gökbilimci olan Amaury H. M. J. Triaud ve araştırma ekibinin bir başka üyesi “Bence, burada hayat var mı diye bakmak için çok önemli bir adım attık” dedi.
Cüce yıldız Trappist-1 olarak adlandırılan cüce yıldız çok yaygın görülen bir yıldız türü ve bilim adamları ilerleyen yıllarda Trappist-1 etrafında ona benzeyen yıldızlar bulabileceklerini düşünüyor.
Yedi farklı gezegenin karşılaştırması yapılacak
Araştırma ekibinin üyesi olmayan Massachusetts Institute of Technology’den gökbilimci Sara Seager, “Trappist-1 gezegenleri galaksideki yaşam hakkında yakın zamanda bilgi sahibi olmamızı sağlayacak” dedi. “İlk kez şimdiye kadar spekülasyon yapmak zorunda değiliz. Sadece beklemek ve daha sonra dikkatli gözlemler yapmak ve Trappist-1 gezegenlerinin yaşam ortamlarında neyin olduğunu görmek istiyoruz.”
Gezegenlerin incelemeleri sonucunda hepsinin cansız olduğu ortaya çıksa bile, bilim insanları hayatı besleyen faktörlerin neler olduğunu daha detaylı öğrenebilecekler.
Gökbilimciler, başka yıldızların da gezegenlerinin olması gerektiği görüşündelerdi ancak yakın bir zamana kadar gezegenleri tespit etmekte zorlanmışlardı. Open Exoplanet Catalog’a göre şu ana kadar 3.400’den fazla gezegen teyit edilmiş durumda.
Trappist-1 gezegenleri Dünya’nın büyüklüğündeyken – çap olarak yüzde 25 fark olabilir- yıldız yani Trappist-1 bizim güneşimizden çok farklı.
Şili’nin Atacama Çölü’ndeki robotik bir teleskobun adını taşıyan Trappist-1, gökbilimcilerin ultra soğuk cüce yıldız olarak adlandırdığı bir yıldız. Bu ismin anlamı ise kütlesinin bizim güneşimizin 12’de biri oranında olması ve yüzey sıcaklığının çok daha düşük derecede (güneşte 10000 iken Trappist-1’de 4150 Fahrenheit) olmasından kaynaklanıyor.
Keşfedilen gezegenin kütlesinin daha iyi anlaşılması için NASA basın toplantısı sırasında Dr. Gillon basit bir benzetme yaptı: “Güneşimiz bir basketbol topu boyutundaysa, Trappist-1 bir golf topu olurdu.”
Son birkaç yıldır galaksideki diğer yerlerde yaşam arayışında olan bilim adamları, araştırmalarını güneş benzeri yıldızların etrafında Dünya boyutunda gezegenler bulmak üzerine yoğunlaştılar. Ancak parlak bir yıldızın saçtığı ışık nedeniyle etrafında bir gezegen bulmak çok daha zor. Bu nedenle cüce yıldızların çalışılması ve araştırılması daha kolay.
0 adet yorum
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız
Giriş