Ekonomi sayfalarında çarpıcı bir haber gözünüze ilişmiştir:
ABD’nin en büyük ikinci bankası Wells Fargo’nun 4 tane üst düzey yöneticisinin işten çıkartıldığı yazıyordu. İlk bakışta sıradan bir haber gibi görünse de detayını okuduğunuzda işin gerçek yüzünü öğreniyordunuz. Bankada uzun zamandır var olan ‘sahte hesap skandalı’ nedeniyle üst düzey yöneticilerin görevden alınması bahsediyordu.
Haberin detayında; Yoğun hedef baskısı altında çalışanlar tarafından 2 milyondan fazla sahte hesap açıldığı ve başka hesaplardan para aktarımları gerçekleştirildiği yazıyordu.Bu skandalın ortaya çıkması ile 3.500 çalışanın işine son verilmiş olduğu da haberde belirtilmiş.
Skandalı ise eski bir banka çalışanın ihbar mektubu ortaya çıkartmış ve 10 yıldan fazla süredir banka içinde bu suistimalin olduğu itiraf edilmiş.
Bu durumda finans sektöründeki hedef baskısı, finans kurumlarının kısa dönemde elde edeceği kazançlar , uzun dönemdeki kayıpları ve iş ahlakı, etik ilkeler açısından değerlendirildiğinde bu durumda kazanın kim olduğunu yorumlarınıza bırakıyorum…
İğneyi Wells Fargoya çuvaldızı kime batıralım?
FatihSacan
Çuvaldızı olmasa bile başka bir iğneyi de Bankayı her yıl denetleyen ve iç kontrollerine tam not veren özel denetim şirketine (KPMG) batıranlar var.
https://www.warren.senate.gov/files/documents/2016-10-27_Ltr_to_KPMG_re_Wells_Fargo_Audits_FINAL.pdf
Dr.ilknur üner
Bravo Fatih bey ben de sizinle aynı noktadayım.Bu tip suistimallerde denetçilerin de ciddi sorumluluğu olduğunu düşünüyorum.Büyük yapılarda denetim, kontrol ciddi bir zafiyet ancak dış denetim firmalarının eksikleri de her seferinde bir skandalla daha ortaya çıkıyor.