Hükümet halk oylaması öncesi TL’de yeni bir değer kaybı süreci yaşanmasından çok çekiniyor. Çünkü bu durumda, TCMB ikinci bir parasal sıkılaşma hamlesine zorlanacak ve teşviklerle zar-zor ayakta duran ekonomi yeniden tökezleyecek.
Dün Yeni Çağ’dan araklayarak ParaAnaliz’de yazdık; köşe yazarı ve Abdullah Gül’ün basın müşavirliğini de yapmış Ahmet Takan’ın 2 belediye başkanından FETÖ üyeliği suçlamalarının unutulması karşılığı toplam 1,050 milyar dolar rüşvet alınıp TL’yi desteklemek için kullanıldığı iddiaları doğru mu, bilemem.
Ama hükümetin SPK yordamıyla FOREX’de işlem yapmayı zorlaştırıcı adımlar atması kesinlikle döviz pazarında spekülasyonu önlemeye yönelik. Bu konuda Uğur Gürses şunları kaydediyor:
“TL’deki değer kaybı, bir süredir “ekonomiye saldırı var”, “dış mihraklar” diyerek ambalajlanıyor. Ankara siyaseti anlattığı bu hikayeye o kadar kendini kaptırmış ki; foreks işlemlerle kaldıraçlı işlemler yapılabiliyor olmasının spekülatif atağa zemin oluşturduğunu dillendiriyor. Oysa aracı kuruluşlar, foreks kanalında yapılan kaldıraçlı TL-döviz işlemlerinin payının yüzde 10-15 civarında olduğunu anlatıyor. ‘Piyasalar olmasa ekonomiyi ne güzel yönetirdik’ noktasına gelinmesi ne kadar tuhaf”.
Alınan tedbirler sayesinde TL yılbaşından bu yana dolara karşı %7 civarında değer kazandı. Küresel fonlar arasında Türkiye gibi Gelişmekte Olan Piyasalara duyulan iştah ve Trump’ın vergi planına duyulan güvenin azalmasıyla Dolar Endeksi’nin geri çekilmesi de TL’ye moral verdi.
Dışarda şartlar değişiyor. Fed’in Mart veya Mayıs’ta faiz artıracağı algısı yükselerek dolarda gerilemeyi sonlandırdı.
İçerde ise döviz talebi artıyor. Önce, TCMB’nin bir önceki haftayı kapsayan verilerine göre yabancı kurumsal yatırımcılar net-net 150 milyon dolar menkul kıymet sattılar. Sıcak para TL’yi kalıcı destek verecek mahiyette değil. Daha önemlisi, 2016’nın ikinci yarısında TL’yi ayakta tutan yerli yatırımcı dövizde yeniden alıcı konumuna geçti. Birey ve kurumlar son 2 veri haftasında toplam 4 milyar dolar eklediler döviz mevduatlarına.
Yerlilerin alımları TL’nin değer kaybına yol açmaz, çünkü bunlar pasif işlemler. Ama, TL’nin değer kazanmasını zorlaştırır, çünkü TL’yi açığa satıp para kazanmak isteyen yabancı traderlara karşı talep oluşturuyorlar.
TL hassas bir dengede dans ediyor. Eğer küresel risk iştahı devam ederse, TL bu seviyelerde kalır, hatta biraz daha değer kazanır. Ama Mart’ta Fed’in faiz artırımı gündeme gelir, Türkiye’de de AKP’nin referandumu garantileyemediği konuşulursa, yeni bir Aralık dönemine girebiliriz.
Bana göre riskler ağır basıyor. TL’den para kazanmak isteyenlerin, AKP’nin halk oylamasını kazanacağı ve Fed’in ne azından Mayıs’a kadar bekleyeceğine dair bahse girmesi gerekir.
FÖŞ
Facebook sayfalarımı ziyaret edin
https://www.facebook.com/ayesilada
Twitter: @AtillaYesilada1
0 adet yorum
Yorum yapmak için giriş yapmalısınız
Giriş