Sevgili iRRasyonel Abi,
Ben arkadaşıma aşık oldum. Aramız çok iyi . Biz tartışınca hemen barışıyoruz . 2-3 gün konuşamazsak çok merak ediyomuş . Bazen bana trip felan atıyo başka erkek kankalarımla samimi olunca git onunla konuş felan diyo . Sonra o da aynısını yapıyo. Ben onsuz yapamıyorum. En ufak bi tartışmamızda bütün gün ağlıcak gibi oluyorum. Sizce ne yapmalıyım ? (Soru www.kizlarsoruyor.com adlı siteden alınmıştır.)
Rumuz Gizli Kullanıcı,
Sevgili Gizli Kullanıcı,
Senin durumunda olan birçok kişi, kendileri yapamasa da “aç konuş” çözümünü önereceklerdir muhtemelen. Psikologlar ise erkeklerin sahip olmak istemeyecekleri kadınlara yanaşmayacağını söylerler. Eğer bu yanıta güvenirsen demek ki o da senden hoşlanıyor. Oyun teorisyenleri, “teselli ikramiyesi olmayan bir oyun, arkadaşını da kaybedebilirsin” deyip korkutabilirler. Romantikler When Harry Met Sally adlı filmi hatırlatabilirler. Ama bir ekonomist yanıtı istersen herşey biraz daha karmaşıklaşabilir. Çünkü finansal piyasalarda karar verme psikolojisi bugüne kadar cevabı tam olarak netleştirilememiş bir alandır.
Ama genel bir yaklaşım belirlemek gerekirse, finansal piyasalarda başarı her zaman karşıt görüşlerle mücadele edebilme yeteneğine bağlıdır. Güçlü beklentilerle satın aldığınız bir hisse senedinin öngörülemeyen bir şekilde düşmeye başlaması sonrasında ne yapabileceğinizi biliyorsanız, başarıya oldukça yakınsınız demektir. Yani güçlü bir beklenti taşıyor olmanız, sizi başarıya götürmeyebilir. Önemli olan ortaya çıkan her beklenmedik durumda, o duruma özgü karar verebilme becerisindedir.
Daha açık anlatmaya çalışayım. Bilim insanı Gabriele Oettingen, bir arkadaşına gizliden gizliye aşık olan üniversite öğrencileri üzerinde bir çalışma yapar. Öğrencilerin aşık oldukları kişiyi nasıl elde edecekleri üzerine düşünce ve beklentilerini sorgular. Öğrencilerin düşünce yapısı olarak iki ana gruba ayrıldıklarını fark eder. Bir grup öğrenci büyük beklenti içindedir: Bir gün kimsenin olmadığı bir köşede karşı karşıya geleceklerine ve o an birbirlerinin gözlerinin içine bakarak büyük bir aşka yelken açacaklarına inanmaktadırlar. Öğrencilerin diğer bölümünün beklentileri ise son derece düşüktür. Onların düşünceleri ise genellikle şöyledir: “Eğer karşılaşıp konuşmaya başlasak, hala nedenini bilmediğim bir sebepten dolayı ona dönüp başka bir erkek arkadaşım olduğunu söyleyebilirim.”
Araştırma altı ay sürmüş ve sonuçlar herkesi şaşırtmıştır. Çünkü bilinen davranış-başarı modellerinin öğütlediğinin tersine, beklentileri son derece düşük olanlar hoşlandıkları kişiye açılma ve onlarla bir ilişki kurmada daha başarılı olmuşlardır. Yani “aç konuş” kaybetmiştir. Peki bu nasıl mı oldu?
Aslında sorun ikinci grubun başarısı değil, birinci grubun başarısızlığında saklı. Beklentileri yüksek olan birinci gruptaki gençler, duydukları derin aşkın altında kendilerini kaybederek bir plan yapmamışlar ve ortaya çıkabilecek olumsuz durumların üstesinden nasıl gelebileceklerini hiç düşünmemişlerdir. Oysa beklentileri düşük olanlar daima planlarını içgüdüsel olarak karşıt görüşleri nasıl savuşturacakları üzerine yaptıkları için daha başarılı olmuşlardır.
Başta da söylediğim gibi, finansal piyasalarda da başarıya götüren stratejinin aynı duygusal davranış şekli olduğunu görmüşsündür. Başarı formülünü kısaca özetlemek gerekirse, “When Harry Met Sally” ile yola koyulduğunda “When Harry Ignored Sally”‘ye yanıt verebilmektir.
Sevgiler,
iRRasyonel Abi
Cüneyt Akman
Sevgili İrrasyonel, bu iktisatçı taifesi daha kendi konularında dişe dokunur ya da yaraya merhem olur bir çare üretememişken bir de aşk meşk meselelerine, magazin eklerindeki sayısız Güzin Abla ve Haydar Abilere rakip olmaya kalkar, psikologlar, çoksatar kitap yazarıyaşam koçları ile aşık atmaya kalkarsa…
Lafın sonunu, “Pek kötü olur”, “İşe yaramaz” veya “Rakip cenahtan fena çifte yer” filan gibi bitireceğimi düşünenler yanılıyor. Gayet de güzel olur. En azından zararsız olur ki bu da bir şeydir. Bir şeydir; çünkü iktisatçı, hele de bu kesimin finansçı alt grubunun tavsiyelerinin faydalı olmasından geçtik, zararsız olduğu az görülmüş bir vakıadır. Bu vesileyle iktisadın alet ve edevatını kendi alanından daha çok işe yarayacağı bu gibi alanlarda kullandığınız yukarıdaki türdeki yazılarınızda başarılar diler; başka iktisatçı kalem ehlinin de -becerebilirlerse- sizi takibini hararetle tavsiye ederim.
Dr.ilknur üner
Cevabınıza aynen katılıyorum Cüneyt bey.20 yaşındaki kişisel gelişim koçlarının, yaşam koçlarının, bioenerji uzmanlarının, ilişki uzmanlarının etrafımızı sardığı, şu dünyada varsın hayata dair sorunlarımıza ekonomistler cevap bulsun.
Irrasyonel abiler hayatımızı renklendirir, güzelleştirir, araya ekonomi bilgisi katarlar hiç fena olmaz.
Adamın dibisin İrrasyonel abi